Τέχνη και φωτογραφία




Τέχνη μπορεί να δημιουργηθεί με τη φωτογραφία, καθώς και με οποιοδήποτε άλλο μέσο 
Ο καλλιτέχνης καθορίζει τη δημιουργία της τέχνης, όχι το μέσο. Ζωγραφική, γλυπτική, ζωγραφική, χορός, αρχιτεκτονική, μουσική, κ.λπ. είναι όλα τα μέσα που παραδοσιακά θεωρούνται ότι είναι κατάλληλα για τη δημιουργία της τέχνης. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά. Οποιοδήποτε μέσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει τέχνη. Είναι το πώς το μέσο χρησιμοποιείται και όχι το ίδιο το μέσο που ορίζει τη δημιουργία της τέχνης.


Ο εξοπλισμός δεν δημιουργεί τέχνη. Οι Καλλιτέχνες δημιουργούν τέχνη 
Η άποψη ότι οι υπέροχες φωτογραφίες λαμβάνονται από ακριβές φωτογραφικές μηχανές, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την άποψη που λέει ό, τι τα υπέροχα γεύματα μαγειρεύονται σε ακριβές κουζίνες, η υπέροχη μουσική παίζεται με ακριβά όργανα, η υπέροχη ζωγραφική γίνεται με ακριβά πινέλα, τα υπέροχα βιβλία γράφτηκαν με ακριβά στυλό ή επεξεργαστές κειμένου, τα υπέροχα γλυπτά σκαλίστηκαν με ακριβές σμίλες και πάει λέγοντας. Η μεγάλη τέχνη δημιουργείται από μεγάλους καλλιτέχνες.

Το ταλέντο και η τύχη δεν κανουν τέχνη. Η επίμονη μελέτη και η πρακτική την κάνει 
Η Τέχνη είναι το αποτέλεσμα δεξιοτεχνίας. Αυτή η γνώση πρέπει να καλύπτει τόσο τις καλλιτεχνικές όσο και τις τεχνικές πτυχές του μέσου.  Επιτυγχάνεται δε,μέσω της συνεχούς μελέτης και πρακτικής και παίρνει πολύ χρόνο για να αποκτηθεί.

Η τέχνη είναι για την προσωπική έκφραση και ερμηνεία, όχι για την τεκμηρίωση 
Οι φωτογραφικές κάμερες έχουν σχεδιαστεί για την οπτική τεκμηρίωση. Ως τέτοια η κάμερα από μόνη της δεν μπορεί να δημιουργήσει τέχνη. Για να δημιουργήσετε τέχνη με μια φωτογραφική μηχανή σημαίνει χρησιμοποιώντας την κάμερα ως μέσο προσωπικής έκφρασης, όχι μόνο ως μέσο τεκμηρίωσης.
Η κάμερα καταγράφει τις οπτικές πληροφορίες. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί τέχνη της φωτογραφίας. Αν απλά φωτογραφίσει το μόνο που έχουμε είναι μια εικόνα που δημιουργείται από μια φωτογραφική μηχανή. Για να έχουμε μια εικόνα που δημιουργήθηκε από εμάς θα πρέπει να αλλάξει η εικόνα που δημιουργείται από την κάμερα. Πώς θα αλλάξει η εικόνα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του προσωπικού στυλ. Στην πράξη, αυτή η μεταβολή αυτή ονομάζεται  "μια προσωπική ερμηνεία" του αρχικού θέματος.
Για να γίνει αυτό ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί καλλιτεχνική άδεια. Καλλιτεχνική άδεια είναι η ελευθερία να εκπροσωπούνται τα πράγματα όπως τα βλέπετε, και οχι όπως φαίνονται στους άλλους. Η Καλλιτεχνική άδεια κάνει χρήση και των τεχνικών και των καλλιτεχνικών μέσων.

Η Τέχνη πρέπει να μας κάνει να αισθανόμαστε κάτι, όχι μόνο να μας δείξει κάτι 
Τέχνη είναι μια συναισθηματική αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναρωτηθούμε ποια είναι τα προσωπικά μας συναισθήματα όταν φωτογραφίζουμε.
Καλλιτεχνική φωτογραφία δεν είναι για αυτό που βλέπουμε σε μια φωτογραφία. Είναι για αυτό που αισθανόμαστε όταν κοιτάμε αυτή τη φωτογραφία.
Μια καλλιτεχνική φωτογραφία πρέπει να κάνει το θεατή να αντιδρά κυρίως συναισθηματικά με την εικόνα, όχι αναλυτικά ή τεχνικά. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεταφορικό επίπεδο νοήματος είναι παρών στην εικόνα.
Στη "λεπτή τέχνη" σημαντικές είναι οι αλληγορίες της φωτογραφίας που δημιουργούνται με οπτικά στοιχεία τα οποία είτε είναι παρόν στη σκηνή ή τροποποιούνται από τον φωτογράφο. Αυτά τα οπτικά στοιχεία είναι που χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν ένα μεταφορικό επίπεδο νοήματος που εκτείνεται πέρα ​​από το φυσικό περιεχόμενο της εικόνας.
Για παράδειγμα, ένα νεαρό δέντρο που βρίσκεται δίπλα σε ένα ώριμο δέντρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκπροσωπήσει την αντίθεση μεταξύ των νέων και τα γηρατειά. Σε αυτή την περίπτωση τα δέντρα έχουν μια μεταφορική έννοια που εκτείνεται πέρα ​​από τη φυσική τους παρουσία. Το νεαρό δέντρο συμβολίζει τη νεολαία, ενώ το ώριμο δέντρο στέκεται για τα γηρατειά. Ομοίως, οι αντανακλάσεις από τα σύννεφα στο νερό μπορεί να να αντιπροσωπεύουν το άπειρο ή την ενδοσκόπηση και ούτω καθεξής.
 Οι δυνατότητες είναι ατελείωτες και περιορίζονται μόνο από τη φαντασία του καλλιτέχνη.


Σημείωση: Η παραπάνω φωτογραφία είναι μίξη δυο φωτογραφιών που βρήκα στο διαδίκτυο. Ο λύκος είναι ένθετος στο urban τοπίο. Με την κατάλληλη επεξεργασία που έκανα, έδωσα μια διαφορετική ερμηνεία στην εικόνα από ότι αυτή είχε αρχικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: